Ce amenință schimbările climatice?
Regiunea Camargue din sudul Franței este cunoscută pentru peisajele și fauna sălbatică, precum și pentru faptul că este grav amenințată de schimbările climatice – toate datorită creșterii nivelului mării. Pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă în zonă și pe planetă în ansamblu, oamenii de știință folosesc sateliți. Drumurile de pe coasta Camargue au fost construite în anii ’80 într-o încercare nereușită de a menține Marea Mediterană în golf. Nivelul marii, însă, a crescut cu câțiva milimetri pe an. Acum, sateliții au descoperit că nivelul apei se ridică mult mai repede decât înainte, ca urmare a topirii ghețarilor și a temperaturilor în creștere.
” Date recente de la sateliții altimetrie care măsoară nivelul mării, ne arată că evoluția ei este mai importantă decât în urmă cu câțiva ani. Acesta este de aproximativ 4,8 mm pe an, ceea ce este foarte alarmant în comparație cu datele anterioare, când variau la nivelul de 3, 4 mm pe an „, spune Anis Gilmam, cercetător la Institutul de Cercetări Tour du Valat.
Oamenii de știință Anis Hilmam și Jean Jalbert și-au dedicat cariera studiului privind mlaștiniile joase, cum sunt cele din Camargue. În ultimii doi ani au suferit o secetă prelungită, în timp ce în ultimele două decenii, temperaturile medii au crescut cu 1 grad. Schimbările observate de cercetători sunt subtile, dar semnificative.
” Camargue este o deltă, care înseamnă o structură geologică foarte tânără, formată din roci subțiri de numai 10-12 mii de ani. Și aceste roci continuă să fie compacte sub propria lor greutate, iar Camargue pierde aproximativ un milimetru în înălțime în fiecare an, în timp ce marea se ridică, nivelul său poate crește cu un metru și, posibil, cu mai mult de doi metri până la sfârșitul secolului. Și dacă înțelegeți ce înseamnă să fie Camargue la aproximativ un metru deasupra nivelului mării, îți poți imagina consecințele unor astfel de schimbări ” spune Jean Jalbert, capitole Tour institut de cercetare du Valat.
Anis se străduiește să cuantifice schimbările din zona de coastă mediteraneană, folosind sateliții europeni Sentinel și nave spațiale NASA Landsat. El a descoperit că linia de coastă a Camargue a fost la 200 de metri distanță în ultimii 30 de ani.
” Această imagine a liniei de coastă datează din 1988. A fost făcută de satelitul Landsat 5. Și dacă o compari cu o imagine din satelitul Sentinel-2, făcută în 2018, poți vedea că linia de coastă a scăzut, iar marea a avansat în detrimentul plajelor și dune , „adaugă Guilmam.
În prezent, sateliții Agenției Spațiale Europene sunt singura modalitate de a studia schimbările climatice și mediul. Ei monitorizează acoperirea gheții, monitorizează dispariția pădurilor, utilizarea terenurilor și umiditatea, urmăresc tendințele în creșterea nivelului mării, temperatura și salinitatea și chiar emisiile în atmosferă prin megalopolisuri.