Robotul Toyota T-HR3 a primit controlul la distanță
Robotul T-HR3 de la compania japoneză Toyota, a primit o actualizare majoră și probabil cea mai importantă din istoria sa. Inginerii au dezvoltat pentru el un sistem complet de comunicare la distanță, cu duplicarea gesturilor operatorului. Acum, robotul umanoid a devenit un avatar și poate efectua o muncă complexă cu efectul prezenței. Roboții Toyota nu puteau înainte să deplaseze, să echilibreze și să manevreze cu pricepere obiectele. Cu toate acestea, blocajul lor a rămas fixat de cablurile panoului de control. Acum, în colaborare cu furnizorul NTT DoCoMo, compania de dezvoltare a furnizat platformei un sistem de comunicații fără fir, 5G și cu o distanță stabilă de 10 km față de operator.
Pentru a controla robotul, se utilizează un suport staționar, la care sunt conectați senzorii pentru extremitățile superioare și inferioare ale robotului, precum și un set cu cască cu realitate virtuală. T-HR3 a depistat o tehnologie excelentă de deplasare în spațiu, poate chiar să imite mișcările de dans și elementele de arte marțiale. Și datorită senzorilor și setului cu cască, operatorul vede tot ce se întâmplă cu robotul în realitatea augmentată și cu efectul de feedback, ceea ce îmbunătățește interacțiunea lor. În mod oficial, noua versiune a robotului, va fi prezentată pe 6 decembrie la evenimentul DoCoMo Open House de la Centrul Expozițional Internațional din Tokyo. Dar compania a lansat deja un videoclip care prezintă toate inovațiile. Se pare că un adversar demn crește în roboții Boston Dynamics.
Pentru prima dată, robotul Atlas din Boston Dynamics a fost prezentat publicului acum cinci ani și nu a atras niciun interes. Designul drept-up părea o parodie ciudată a unui umanoid, mai ales pe fundalul altor roboți ai companiei, chiar și atunci când era rapid și agil. Dar de atunci, modelul a evoluat într-un techno-monstru adevărat și, un nou film confirmă acest lucru. Inițial, Atlas s-a mișcat extrem de ciudat și a fost legat prin cablu la o sursă externă de alimentare. În 2015, cablul a fost înlăturat și robotului i s-a acordat o relativă libertate de acțiune. În 2016, Atlas a învățat principiile echilibrării și a început să navigheze pe teren, să identifice obstacolele. Și, în 2017, lumea a răsunat cu admirație, atunci când acest robot a efectuat flip-ul opus și a arătat o performanță excelentă a diferitelor exerciții acrobatice.
Anul 2021, pe de o parte, nu a adus nicio surpriză specială, dar, pe de altă parte, au apărut pe internet multe videoclipuri, care demonstrează modul în care Atlas învață să folosească sistemul său de vizionare informatică și șasiul modernizat. A alergat în pădure și pe un teren accidentat, iar acum stăpânește elementele de bază ale parkourului, sărind peste mai multe cutii înalte cu o ușurință exemplară. Se poate presupune că „fierul” robotului a fost perfecționat și acum dezvoltatorii au sarcina de a învăța Atlasul să-și folosească capabilitățile cât mai larg posibil.