Cateva tehnici simple pentru un decor spectaculos
Cel mai probabil esti de parere ca pentru a realiza astfel de combinatii, fie ele vesele sau care imbie la relaxare, este nevoie de un talent aparte sau abilitati speciale.
Ei bine, nu este asa. Totul este foarte simplu daca optezi pentru una din tehnicile prezentate mai jos:
Coordonarea culorilor
Fie ca te legi de un tablou, covor sau tapet cu imprimeu aceasta este cea mai simpla solutie pentru a stabili culorile potrivite pentru camera ta. Oricare din obiectele enumerate mai sus iti pot oferi strategia cromatica de care ai nevoie pentru a face din camera pe care vrei sa o decorezi, o camera cu adevarat primitoare.
Tot ce trebuie sa faci este sa analizezi cu atentie imprimeul si sa identifici felul in care culorile din compozitie se raporteaza una la alta, in ce proportie sunt folosite, care sunt culorile de fundal si care sunt cele de accent.
De exemplu, sa spunem ca vrei sa pui in dormitor o cuvertura cu o nuanta luminoasa de bleu pe fundal si cu un imprimeu roz. Foloseste cuvertura drept ghid in alegerea culorilor pentru pereti si mobilier, astfel: nuanta de bleu de pe fundal se va regasi pe pereti, iar rozul va fi prezent doar in cateva obiecte decorative sau piese de mobilier de dimensiuni mici.
Armonizarea nuantelor neutre
Farmecul culorilor neutre sta in compatibilitatea lor naturala. Sunt usor de asortat si poti obtine cu ajutorul lor scheme cromatice armonioase, care inspira la relaxare. Cel mai simplu mod prin care poti folosi neutrele intr-o schema cromatica este sa… iti imaginezi o plaja. Da, chiar asa.
Toate nuantele acelea de crem, bej, alb fildes, gri, taupe sau grej ale scoicilor, pietrelor si nisipului se vor potrivi de minune in livingul tau, mai ales daca vrei sa-l amenajezi intr-un stil modern contemporan, minimalist sau rustic.
O schema cromatica neutra induce o stare de calm si se imbina frumos cu elementele de decor din lemn sau piatra.
De exemplu, ai putea sa vopsesti peretii camerei de zi in alb crem, apoi sa introduci in schema un gri intunecat drept culoare de accent.
Mizeaza pe contrastul alb-negru
Combinatia alb-negru este nu doar irezistibila, ci si frecvent intalnita in numeroase imprimeuri sau opere de arta. Tipica amenajarilor minimaliste, schema alb-negru poate anima cu succes si un decor contemporan, adaugandu-i un plus de rafinament.
Contrastul vizual puternic fascineaza si da un sentiment de satisfactie privitorului, evidentiaza designul mobilierului si contribuie la crearea unei atmosfere armonioase.
Ca sa obtii o incapere luminoasa si sa maresti vizual spatiul, e suficient sa vopsesti peretii in alb crem si sa alegi cateva dintre piesele de mobilier mai voluminoase intr-un ton de alb antic.
Apoi, cu ajutorul unor accente de negru (prezente in texturi diferite, precum lemnul, metalul, tesaturile, pentru a obtine un aspect coeziv), poti completa un decor pe cat de simplu, pe atat de elegant.
Se pot combina foarte usor aceste 2 non culori, dar in acelasi timp poti da gres daca nu dozezi corect cantitatile. Daca vei folosi prea mult negru, in combinatie cu un mobilier de proasta calitate, rezultatul va fi unul mut nesatisfacator.
Invata regulie de combinare a culorilor in functie de roata cromatica si nu face compromisuri prea mari cand vine vorba de gusturile tale pentru ca este posibil ca rezultatul sa fie unul dezamagitor.
In definitiv, orice decor, oricat ar fi de echilibrat si elegant, nu-si va indeplini rolul daca nu te face sa zambesti multumita de fiecare data cand il privesti.