Europenii construiesc case inteligente!
Cât de multe zeci de dispozitive fără fir vor constitui „casa inteligentă” de mâine, câte se vor contacta și câte vor comunica între ele? La Programul Futurist din Olanda, oamenii de știință lucrează la un proiect european de cercetare, pentru a realiza casa inteligentă.
Imaginează-ți casa viitorului, unde toate aparatele, încălzirea, iluminarea sunt activate prin intermediul aplicației pe telefon sau pe sistemul de telecomandă. În același timp, dispozitivele inteligente vor putea să te asculte nu numai pe tine, ci și pe aparatele disponibile, care se completează reciproc și își corectează funcțiile. Pentru a stabili un schimb de informații neîntrerupt între toate părțile sistemului „smart home”, cercetătorii încearcă să dezvolte o sarcină principală.
În casa viitorului, toate aparatele vor fi inteligente și independente, adică masina de spălat vase familiară, cuptorul, stația de încărcare pentru vehiculele electrice, toate aceste dispozitive vor putea analiza, interpreta și transmite informații. Schimbul de informații se va face nu numai cu o persoană, ci și cu dispozitivele inteligente învecinate. Pentru a face acest lucru, trebuie să scrii coduri comune pentru întregul lanț, alegând o limbă, dacă dorești, ceea ce va crește eficiența gestionării fiecărui element și a sistemului ca un întreg.
În laborator, oamenii de știință ai proiectului european de cercetare, testează dispozitivele viitoarelor „case inteligente”, verificându-le pentru compatibilitate. Rezultatele experimentelor lor sunt așteptate cu nerăbdare de producătorii de aparate electrocasnice și electronice. De asemenea, oamenii de știință au spus că verifică caracteristicile functionale ale dispozitivelor de la diferiti producatori si astfel vor forma o bază de date extinsă. Cu sprijinul pe care il vor avea, vor putea efectua o analiza comparativă a mărcilor, vor detecta punctele slabe în diferite dispozitive standard, vor contacta producătorul și îi vor oferi o soluție. Astfel vor da impuls îmbunătățirii liniei de produse inteligente.
Cercetătorii văd casa viitorului ca un ecosistem interconectat, care colaborează armonios cu fiecare dintre celelalte dispozitive și obiecte inteligente. Conceptul inteligent poate fi aplicat și orașelor întregi, unde consumul neeconomic și non-ecologic nu vor ajunge la nimic, iar aparatele, transportul și chiar oamenii vor produce atât energie, cât și consum.
Katalin Felix Kovrig, inginer: „Suntem într-un container uriaș de baterii, unde, după cum puteți vedea, există multe compartimente. O astfel de cutie poate alimenta o casă întreagă cu energie. In interior sunt baterii litiu-ion.Așa cum știți, astăzi există multe tehnologii și tipuri de baterii, dar ne-am stabilit interesul pe acestea, deoarece au performanțe mai bune și sunt mai ușor de întreținut. Acestea sunt bateriile viitorului”.