Oameni de știință în pragul cercetării – Alzheimer
Cum să diagnostichezi boala Alzheimer într-un stadiu incipient pentru a încetini dezvoltarea și a face viața mai ușoară pentru pacienți? În cele din urmă, s-au înregistrat progrese în domeniul cercetării.
Anne Devino, Euronews: „Scopul principal al acestei cercetări este de a învinge boala Alzheimer. Oamenii de știință din Belgia se străduiesc să creeze o metodă care să le permită identificarea bolii în timp, această boală afectând mai mult de 40 de milioane de oameni din lume”.
Pierderea tulburărilor de memorie, vorbire și comportament – acestea sunt simptomele bolii care sunt bine cunoscute, însă, diagnosticul este încă departe de a fi perfect. Pentru cei apropiați de pacient, este foarte important să înceapă să lupte cât mai curând posibil cu această boală neurodegenerativă încă incurabilă. La vârsta de 73 de ani, pentru Anni, diagnosticul a fost făcut într-un stadiu foarte timpuriu – la 62 de ani. Locuiește într-o unitate medicală specială. Soțul ei petrece zile și nopți împreună cu ea: „Cred că diagnosticul precoce este cel mai important. Dacă este făcut mai devreme, atunci poți lua măsurile necesare în ceea ce privește tratamentul cu medicamente, viitorul pacientului și viața de familie. Soluțiile pot fi găsite într-un stadiu incipient al bolii, atunci când aceasta poate fi încă controlată. ”
Dintre diferitele metode de diagnostic, studiile cele mai promițătoare sunt legate de analiza biomarkerilor – molecule care indică anomalii ale creierului caracteristice acestei boli. În special, atenția oamenilor de știință este concentrată pe o mică proteină numită beta-amiloid 42 .
În centrul de cercetare comun din Gil, oamenii de știință creează probe pentru comparație.
Biochimistul Ingrid Zegers, explică: „La persoanele cu boala Alzheimer, lichidul cefalorahidian care înconjoară modificările cerebrale, schimbă nivelul acestui biomarker Abeta 42. Prin urmare, când măsuram nivelul acestuia în lichidul cefalorahidian, ne oferă câteva informații despre creierul unei persoane. Ce facem? Noi producem eșantioane pentru comparație „, continuă Zegers. ”Acesta este punctul de plecare pentru orice analiză utilizată de laboratoarele de diagnostic, ca referință în kiturile de testare utilizate în universități și laboratoare la spitale. Drept consecință, vom obține rezultate care vor fi compatibile între ele și în timp.”
Succesul proiectului se datorează celor șase ani de muncă și cooperare internațională. Standardizarea testelor este necesară pentru diagnosticarea precoce a bolii, precum și pentru găsirea unor modalități de tratare a acesteia. Profesorul Kai Blennov, profesor de psihiatrie si neurochimie la Universitatea din Gothenburg, subliniază importanța lor în crearea de noi medicamente: ”tratamentul este asociat in principal cu beta-amiloid, care se acumulează pentru a forma plăci care pot afecta neuronii. Astăzi, studiile clinice se desfășoară în etapele ulterioare ale bolii. Rezultate promițătoare au fost deja obținute.” Cercetările legate de biomarkeri progresează foarte rapid și se speră că în câțiva ani va fi posibilă, dacă nu complet vindecarea, cel puțin încetinirea dezvoltării acestei boli.