Pictură inteligentă artificială, vândută pentru aproape o jumătate de milion de dolari
Casa de licitații Christie a vândut prima „lucrare de artă”, pictată de inteligența artificială, potrivit portalului The Verge. Pictura intitulată „Portretul lui Edmond Belami” a intrat la licitație pentru 432.500 de dolari. Vânzarea „capodoperei” s-a dovedit a fi neobișnuită, nu numai pentru că a fost prima dată în istoria de 252 de ani a casei de licitație, care a vândut o imagine pictată de un robot, ci și pentru că valoarea așteptată a tabloului, nu ar fi trebuit să fie mai mare de 7-10 mii de dolari.
Lucrarea a fost scrisă de o rețea neuronală, creată de o echipă formată din trei studenți francezi, care se numesc Obvious. Pentru a crea AI, au folosit algoritmul de învățare a mașinilor din rețeaua generativ-competitivă (GAN). Rețeaua neurală a învățat să picteze imagini pe baza unor portrete ale personalităților istorice. După aceea, i sa dat sarcina de a-și picta propria imagine în mediul digital. Apoi, sarcina lui Obvious a fost de a imprima rezultatul, de a-l plasa într-un cadru și de a-l semna, ca fiind o lucrare a algoritmului GAN.
Trebuie remarcat faptul că, înainte de licitație, dorința a fost de a pune un portret al lui Belami, la o mulțime de case de licitații foarte respectate, însă s-au confruntat cu un baraj de critici din lumea artei. În plus, mai târziu a apărut știrea că a folosită o parte a codului de program al altui „Artist AI”, scris de Robbie Barrat, în vârstă de 19 ani. Nu se știe exact ce procent a fost împrumutat, dar experții spun că, cel mai probabil, vorbim despre o proporție semnificativă. În prezent, rămâne neclar dacă Barrat intenționează să pretindă proprietatea asupra pânzei create, deoarece codul scris de el a fost distribuit în domeniul public.
În comunicatul lor de presă, Obvious a raportat următoarele:”Am dori să mulțumim comunității AI și mai ales celor care ne-au deschis calea de a folosi această tehnologie. Aceasta aparține în primul rând lui Jan Goodfellow, care a scris algoritmul GAN și a inspirat subiectul imaginii viitoare, precum și a artistului Robbie Barrath, care a avut o influență serioasă asupra noastră. Acesta este un moment important și sperăm că interesul pentru licitația organizată va fi o sursă de inspirație pentru predecesorii și colegii noștri. Suntem foarte recunoscători casei de licitații Christie, care a venit în comunitatea de artă cu acest dialog și ne-a onorat să participăm la discuția globală asupra impactului acestei noi tehnologii în procesul de creare a artei „.