Roletele de popcorn de unică folosință, ieftine, vor revoluționa industria?
În 2010, cercetătorii de la Universitatea Cornell au conceput un sistem robotizat, având ca bază, robotul de cafea, acesta servind ca organism de lucru. Pe valul de succes, au început să caute materiale alternative și au ales popcorn. Mai exact, Amish Country Extra Small este un soi de porumb, deoarece credincioșii vechi din Amish care o cresc nu acceptă aditivi chimici, iar boabele mici au cel mai mare coeficient de expansiune, atunci când sunt încălzite pentru a face popcorn.
Aceste boabe de porumb ating nivelul maxim, atunci când sunt încălzite, iar popcornul iși schimbă dramatic forma, crescând în mărime, rămânând doar de direcționat această mișcare într-o direcție constructivă. Cel mai simplu mecanism a fost un tub de silicon flexibil, în care au fost prevăzute 36 de boabe de popcorn și apoi au fost încălzite instantaneu prin trecerea unei descărcări de curent folosind un fir electric. Însă, cochilia exterioară nu s-a putut rupe, nucleele explodate au fost etanșate într-o asemenea măsură încât s-au dovedit a fi o tijă tare și neutilizabilă.
Însă, cel mai complex robot, realizat de cercetători, este alcătuit din trei „degete” din silicon, în interiorul cărora sunt așezate aceleași boabe de popcorn, însă existând spațiu pentru extinderea lor. Când s-au încălzit, forța de presiune a popcornului a făcut ca degetele să se flexeze și să prindă bine ținta fără să o deterioreze. Cel de-al treilea și cel mai spectaculos robot de popcorn arată ca un sac, iar în interior este umplut cu grăunțe brute. Atunci când se deschid simultan sub acțiunea căldurii, o astfel de presiune este creată astfel încât să ridice cu ușurință o încărcătură de 4 kg.
Dezavantajul evident al acestor „roboți” este faptul că toți sunt de unică folosință. Momentan acești roboți sunt simbolici, și practic nu există niciun cost de energie pentru activare. Autorii acestor tehnologii dezvoltate, sunt încrezători că descendenții lor, că nu vor forța serioase dezvoltări de sisteme robotizate, ci vor ocupa multe nișe secundare, unde cerințele echipamentelor sunt extrem de scăzute. Omenirea a inventat deja o astfel de bandă adezivă primitivă și carton, care nu au înlocuit dispozitivele de fixare tradiționale și containerele, dar de multe ori au simplificat soluția numeroaselor probleme de zi cu zi .