Tulburare psihică asociată cu deficit de vitamină D
Persoanele al căror corp conține puțină vitamina D în sângele lor, în viitor sunt mai susceptibili de a dezvolta schizofrenia. Această concluzie a fost făcută de oamenii de știință de la Universitatea din Queensland din Australia și de o serie de organizații științifice din Danemarca. Cercetătorii notează că relația dintre lipsa de lumină solară și riscul crescut de schizofrenie, a fost deja identificată, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că aceasta este singura cauză, și anume a deficitului de vitamina D. Pentru a verifica dacă acest deficit de vitamina D și riscul de schizofrenie sunt direct legate, au fost colectate informații despre 2602 de locuitori din Danemarca.
După cum s-a dovedit, persoanele care au fost diagnosticate cu schizofrenie înainte de începerea studiului (aproximativ jumătate dintre cei chestionați) s-au născut mai des în primăvară sau iarna, adică într-un moment în care nou-născuții suferă adesea de lipsa de vitamina D. Deși, încă nu există o certitudine despre relația de cauzalitate, autorii noii lucrări științifice sunt înclinați spre o astfel de interpretare, studiul fiind publicat în revista Scientific Reports.
Schizofrenia nu este singura boală psihică care crește în fața lipsei soarelui. Acum câteva luni, specialiștii de la Universitatea Binghamton din Statele Unite au ajuns la concluzia că oamenii din latitudinile nordice se confruntă cu tulburare obsesiv-compulsivă, mai des decât cei care trăiesc mai aproape de ecuator. Potrivit experților, legătura în acest caz, poate servi și ca o cantitate insuficientă de lumină solară, chiar dacă în acest caz vorbim nu atât despre vitamina D, cât despre ritmurile circadiene umane. Un alt studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Pittsburgh a arătat că persoanele care trăiesc în regiuni reci, cu mai puține zile însorite pe an, abuzează de alcool mult mai des decât alții.
De asemenea, persoanele care trăiesc în regiuni reci cu mai puține zile însorite pe an, și care abuzează de alcool, suferă de boli hepatice. Aceasta este concluzia la care a ajuns un grup de specialiști care reprezintă Universitatea din Pittsburgh. Potrivit experților, au comparat informațiile colectate anterior de Organizația Mondială a Sănătății și de la Organizația Meteorologică Mondială, precum și din alte baze de date. După cum s-a dovedit, factori precum numărul de ore de vreme însorită și temperatura medie anuală a aerului, reflectă în mod clar proporția inversă cu procentul consumatorilor de alcool și a persoanelor care suferă de probleme hepatice.